Pulse

Muziek en dans; onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide gedreven door dezelfde Pulse.

Deze nieuwe theatervoorstelling is een samenwerking tussen Artvark Saxofoonkwartet en dansgroep 155 (eenvijfvijf). Een logische stap zou je zeggen; Muziek en Dans. Maar toch wordt er in dit programma door muren heen gewerkt en met conventies gebroken. Met medewerking van producer en percussionist Frank Wienk (a.k.a. BinkBeats, Kyteman, slagwerk Den Haag) creëert Artvark namelijk een repertoire waarbij saxen zullen worden vervormd maar de leden zelf ook andere constructies en attributen inzetten om de dansers in beweging te krijgen.

Artvark toert reeds meer dan 10 jaar over heel de wereld en was eerder in de theaters te zien met 'Bluestories' (met acteur John Buijsman), met sopraan Claron McFadden en onlangs nog met een reprise van de voorstelling 'Homelands' waarin werd samengewerkt met zangeres Ntjam Rosie. Artvark zoekt in 'Pulse' de grenzen op van de mogelijkheden van de saxofoon en stort zich op andere sounds daar waar de 'Pulse' erom vraagt.

155 is een jong en energiek dansgezelschap met een gezamenlijke passie voor bewegingsvormen, muziek, bizarre humor en kunst. Voortkomend uit breakdancegroep iLL Skill Squad uit Wageningen zijn zij samen (op)gegroeid naar een danscollectief dat voorstellingen maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren.

Zij maakten een daverend debuut in de theaterwereld met de voorstelling genaamd 155, gemaakt onder de vleugels van DOX. Op Lowlands speelden zij het dak van de overvolle 'Juliet'. Ze waren de revelatie op het prestigieuze Jonge Harten Festival en werden uitgenodigd om te spelen op de Nederlandse Dansdagen. Als klap op de vuurpijl werd 155 bekroond met de eerste André Gingras Award.

In korte tijd maakte 155 de stap van de kartonnen doos naar de theatervloer en in hun laatste voorstelling werkten ze voor het eerst met live muziek. Met de vier muzikanten van Artvark zullen ze nu meer dan ooit uit hun comfortzone moeten stappen. Zowel in dans als in hun rol van het experimentele en grensverleggende dj- en vj-collectief, waarin ze onder meer de producties van Frank tijdens de voorstelling live zullen mixen.

Net als Artvark zijn ze moeilijk in een hokje te plaatsen en daarom zullen zij in deze voorstelling ook weer verassend uit de hoek komen: niet alleen als visuele aanvulling, maar ook in het klankbeeld zullen ze samen met Artvark in één 'Pulse' samensmelten.

Frank Wienk is klassiek geschoold percussionist en lid van Slagwerk Den Haag. Daarnaast speelde hij, door zijn liefde voor Hiphop en elektronische muziek, in het orkest van Kyteman en is hij momenteel zeer succesvol met zijn 'one man show' BinkBeats. Hij is een meester in het combineren van akoestische instrumenten en elektronica. Zo kan hij de klank van een houten staaf omvormen tot een dikke beat en een sax laten zweven als een elektronisch tapijt. Samen met Artvark zal hij de muziek componeren voor deze voorstelling. Energiek, verrassend en gemeend.